Blogi

On hallitus hyvääkin tehnyt

By 10 syyskuun, 2022 11 lokakuun, 2022 No Comments

Kansanedustaja Wallinheimon (kok.) kolumni (Ksml 3.9.) ei poikennut hänen oppositio-kaudella valitsemasta linjasta: lähes kaikki on Suomessa huonosti ja se on hallituksen syy. Yhdeksän huonoa ja kymmenen vielä huonompaa päätöstä kollegani kyllä osaa haukkua, mutta vaihtoehdot ovat vähissä.

Tunnistin koko kolumnista vain yhden konkreettisen esityksen. Wallinheimo esitti kotitalouksille tulevan sähkövähennyksen poistamista ja tilalle 300:n miljoonan euron tuloverovähennystä keskituloisille. Tämä ehdotus siis veisi sähkövähennyksen pois kaikilta korkeasta sähkönhinnasta kärsiviltä, lapsiperheistä eläkeläisiin – ja keventäisi vain rajatun väestön palkkaverotusta. 

Kotitalouksien ja keskituloisten ostovoimaa hallitus on tukenut monin tavoin. Korotettu työmatkavähennys, polttoaineen jakeluvelvoitteen alennus ja päivähoitomaksujen alennus vaikuttavat kaikki käytettävissä oleviin euroihin. 

Kokoomus teki tänä kesä yli 20:tä menolisäysehdotusta. Lisäksi puolue lanseerasi kaikkien aikojen vaalitäkynä miljardin euron veroalelupauksen kaikkiin tuloluokkiin. Luonnollisesti kaikki nämä menot rahoitettaisiin lisävelanotolla. 

Keskustan johdolla verokevennyksiä on päätetty kohdentaa etenkin pieni- ja keskituloisille, sekä lapsiperheille. Tässä on selvä linjaero keskustan ja kokoomuksen kesken.

Koska Wallinheimo osasi listata vain yhden keinon, joka sekään ei ollut kuin eurojen siirtelyä, esitän tässä muutamia miljardiluokan uudistuksia, jotka ovat Suomelle välttämättömiä ja tasapainottavat talouttamme.

Asumistuki, joka hyödyttää eniten vuokranantajia, tulisi uudistaa – jopa asteittain purkaa pitkällä aikavälillä. Tämä pakottaisi lopulta vuokranantajat alentamaan vuokria. Toinen vaihtoehto olisi siirtää yleinen asumistuki kuntien vastuulle.

Sosiaaliturvajärjestelmän kehittämisessä pitää ottaa askelia Tanskan suuntaan, jossa terveitä, työkykyisiä ihmisiä ohjataan aina töihin tai opiskelemaan kannusteiden avulla. Kotona lorvimisesta ei tule yhteiskunnan palkita. Työmarkkinoiden joustavuus ja paikallinen sopiminen ovat kilpailukykymme säilyttämisen kannalta avainasemassa, eikä näitä uudistuksia voi enää paeta.

Muun muassa nämä reformit ovat edessä seuraavalla hallituksella. On rehellistä sanoa, että nykyinen koalitio ei näitä kysymyksiä kykene ratkaisemaan.

Odotan mielenkiinnolla kokoomuksen vaihtoehtobudjettia. Leikataanko terveydenhuollosta, maanpuolustuksesta, turvallisuudesta vai koulutuksesta? Kätevä keino keksiä mielikuvitusrahaa on verhota pienen investoinnin taakse satojen miljoonien eurojen ”dynaamiset vaikutukset”, mutta en usko kokoomuspuolueen siihen sortuvan.