Blogi

Nelostietä kehitetään yhteistyössä

By 22 huhtikuun, 2021 No Comments

Keskisuomalaisen 17.4. julkaistussa artikkelissa europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kritisoi tuoretta Liikenne 12 -suunnitelmaa. Epähuomiossa Virkkunen puhuu hallituksen suunnitelmasta, vaikka kysymys on kaikkien eduskuntapuolueiden – myös kokoomuspuolueen – laatimasta ylivaalikautisesta liikenneohjelmasta.

Liikenteen pitkäjänteisen kehittämisen kannalta parlamentaarinen yhteistyö on olennaista. Pidän tärkeänä, että monivuotisten linjausten runkosuunnitelma tehtiin yhdessä kaikkien puolueiden kanssa.

Virkkusen mukaan Keski-Suomelle tärkeän valtatie 4:n kehittäminen olisi suunnitelman myötä uhattuna. Tätä väitettä en allekirjoita. Ohjelma luo puitteet Suomen valtaväylä nelostien kehittämiselle ja myös EU-rahoituksen hakemiselle. Tässä onnistuminen on hallituksien ja suomalaisten EU-poliitikkojen käsissä.

Raskaasti liikennöity Joutsa–Hartola-tieosuus sai viime vuonna kauan kaivatun päätöksen 26:n miljoonan euron rahoituksesta. Vaajakoski–Jyväskylä-tiesuunnitelman tekniset ratkaisut valmistunevat tänä kesänä ja suunnitelmat saanevat lainvoiman vuonna 2022 tai 2023 riippuen valituksista ja niiden käsittelyn nopeudesta. Tämän jälkeen kysymys on rahoituksen hankkimisesta.

Lopuksi on mainittava, että kiitos kaikkien puolueiden sovun, vuosikymmenten mittaan syntynyttä liikenteen korjausvelkaa aletaan vihdoin kuromaan umpeen. Tämä tarkoittaa sitä, että rapistunut tiestömme paranee tulevaisuudessa vuosi vuodelta. Tällaista yhteistyötä tarvitaan myös nelostien kehittämisessä.

*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa