Blogi

Mopomiitti Jyväskylään

By 24 elokuun, 2022 No Comments

Nuorten turvallisen harrastamisen takaaminen on kaupunkimme elinvoimaisuuden tärkeä osa. Jyväskylän kaupunkistrategian missiona on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja osallisuutta, jossa arvoista korostuu vastuullisuus ja turvallisuus. 

Moni nuori omistaa tai käyttää mopoja, kevytmoottoripyöriä, skoottereita, mönkijöitä tai näihin rinnastettavia kulkuneuvoja. Monelle kyseessä on myös harrastus. Vastuullinen liikennekulttuuri on tärkeä osa tätä harrastusta ja se lisää kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta. Valitettavasti nuorten osuus vakavissa liikenneonnettomuuksissa on korostunut. 

Monelle nuorelle ”mopoilu” ja niin sanonut mopomiitit ovat tärkeä osa harrastamista ja nuoruutta. 

Valtaosa mopomiiteistä on luvattomia, niihin sisältyy vaaratilanteita ja niillä on poliisia ja muita viranomaisia merkittävästi työllistävä vaikutus. Luvattomuudesta huolimatta mopomiittejä järjestetään ympäri Suomea ja ne keräävät satoja nuoria paikalle. 

Ainakin Tampereella on järjestetty myös luvallisia mopomiittejä, joissa järjestäjänä on ollut mukana esimerkiksi nuorisopalvelut. Paikalla on ollut myös viranomaisista pelastuslaitoksen ja poliisin edustajat. Virallisten mopomiittien etuna on organisoitu ja turvallinen tapahtuma, jossa alue on muulta liikenteeltä rajattu ja harrastamiseen on suunnitellut alueet. 

Mopomiittejä tullaan järjestämään myös jatkossa. Siksi olisi luontevaa, että ralliurheilusta tunnetussa Jyväskylässä järjestettäisiin Tampereen tapaan luvallisia mopomiittejä. Kaupungin osuus jäisi tapahtuman järjestelyssä suhteellisen pieneksi. Tärkeintä olisi osoittaa sopiva alue ja auttaa tapahtuman koordinoinnissa esimerkiksi nuorisovaltuustoa ja viranomaisia.

Virallinen mopomiitti olisi nykyisiä luvattomia tapahtumia turvallisempi, sitä voisi hyödyntää vastuullisen liikennekulttuurin edistämiseen ja se toimisi myös esimerkkinä nuorten osallistamisesta kaupungin elinvoimaisuuteen strategian mukaisesti. Olen jättänyt kaupunginvaltuustolle aloitteen asian edistämiseksi.