Blogi

Liikuntapääkaupunki kaikille kansalaisille

By 5 toukokuun, 2018 No Comments

Jyväskylä on poikkeuksellisen hieno ja kokoaan suurempi urheilukaupunki.

Suuret seurat palloilulajeissa pitävät vuodesta toiseen yllä positiivista mielikuvaa keskisuomalaisesta urheilusta Suomessa ja Euroopassa. Myös yksilöurheilussa menestymme yhä paremmin. Mikä tärkeintä, lajien kirjo on yhä leveämpien hartioiden varassa. Kukapa olisi vielä muutama vuosi sitten voinut ennustaa, että Jyväskylästä ponnistetaan maailman kovatasoisimman koripalloliigan NBA:n aloituskokoonpanoon tai yhdistetyssä maailman terävimpään kärkeen.

Tällä hetkellä Hippoksen suurhanke on kiinnittänyt aiheellisesti poliitikkojen ja urheilupäättäjien katseet. Avoimia kysymyksiä on edelleen ilmassa ja hankkeen viestinnässä on tehty virheitä.

Uskon vakaasti, että nämä kysymykset saadaan ratkaistua ja Hipposhanke toteutettua kunnianhimoisesti.

Parhaimmillaan Jyväskylään syntyy liikunnan ja huippu-urheilun ainutlaatuinen klusteri, joka yhdistää urheilijan, koulutuksen ja tutkimuksen. Tämä tukee laajemmin myös arkiliikkujia ja kansanterveyttä. Mahdollisuudet innovaatioihin ja kuluttajatuotteisiin ovat myös huomattavat.

On tärkeää huomioida myös urheiluakatemia ja urheilulukioiden kasvava potentiaali.

Hippoksen kehittäminen ei saa kuitenkaan tarkoittaa liikuntapolitiikan asettamista yhden kortin varaan. Tavallisten liikkujien tarpeet on huomioitava lapsista ikäihmisiin. Käyttäjämaksut on pidettävä kohtuullisina, eikä lompakon paksuus saa olla este monipuolisen liikunnan harrastamiselle.

Erinomaisia avauksia ovat rantaraitin liikuntapaikat, jotka palvelevat monipuolisesti kaikenlaisia liikkujia. Tätä konseptia voisi monistaa laajemmin koko Jyväskylään ja entisen maalaiskunnan sekä Korpilahden taajamiin.

Jyväskylästä on todelliseksi Suomen liikuntapääkaupungiksi. Ajatukset on suunnattava Keski-Suomen rajojen ulkopuolellekin. Eduskunta hyväksyy kesän aikana historian ensimmäisen liikuntapoliittisen selonteon. Selonteko asettaa liikuntapoliittisia linjauksia mahdollisesti jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Jyväskylän edunvalvonnan onkin syytä olla aktiivista ministeriön ja Arkadianmäen suuntaan.

Hyödyntämällä meille tarjolla olevat mahdollisuudet, Jyväskylästä muodostuu koko Suomen liikuntapääkaupunki, joka palvelee kaikkia kansalaisia.

*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa

Leave a Reply