Blogi

Lähipalveluista ei saa leikata

By 18 marraskuun, 2021 No Comments

Lähipalvelut turvaavat meidän jokaisen arjen. Mitä lähempänä palvelut ovat, sen helpompaa on elämä. Harvoin tarvittavia palveluita ei jokaisessa niemessä ja notkossa voi olla, mutta arkipäiväiset asiat on oltava kohtuullisen saavutettavissa. 

Jyväskylän kaupunginjohtajan talousarvioesitys vuodelle 2022 on aikansa kuva. Menoeriä riittää, tuloja ei niinkään. Poliitikkojen edessä ovat arvovalinnat. 

Lähikouluja on Jyväskylässä lakkautettu aivan liikaa ja ihanne suurista jättiyksiköistä on sumentanut arkijärjen käytön. Kyläkoulujen lakkauttamiselle on laitettava stoppi, eikä niitä enää saa lakkauttaa. Ei Kuohulla, ei Oravasaaressa, eikä muuallakaan. 

Koulut ovat kylien sydämiä, kyläyhteisön elävöittäjiä ja lapsen edun turvaajia. On lasten, perheiden ja yhteisön parhaaksi, ettei näin tärkeistä asioista leikata. Lähes jokavuotinen taistelu kyläkoulujen puolesta ei ole kenenkään etu. 

Lapsille tarvitaan oppimisrauha ja perheille elämisen rauha. 

Me emme tarvitse jokavuotista pelkoa omien lasten koulunkäynnin puolesta. Me emme tarvitse byrokraatin päätöstä kyläyhteisön kuihduttamisesta. Emmekä me tarvitse enemmän keskittämistä, vaan vähemmän.

Kyläkoulujen lakkauttamisia perustellaan usein oletetuilla säästöillä, vaikka niitä asiantuntijoiden mukaan saavutetaan harvoin jos koskaan. Lasten ja perheiden etua lakkauttamisilla ei taatusti saavuteta. 

Jyväskylän kaupungilla on hyvä voimassaoleva strategia: ”Parannamme palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta koko Jyväskylässä. Vahvistamme yhteisöllisyyttä, tuemme harrastustoimintaa ja vähennämme yksinäisyyttä.” 

Oletan, uskon ja toivon, että kaupunki noudattaa omaa strategiaansa. Minä en tule hyväksymään kyläkoulujen lakkauttamisia.