Blogi

Koko maakuntakenttä eheytyy

By 3 kesäkuun, 2015 No Comments

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa esitetty maakuntiin pohjautuva sote-malli luo mahdollisuuksia alueiden Suomen uudelle tulemiselle. Luonnolliset, maakuntien kokoiset sote-alueet pitävät palvelut riittävän lähellä ja turvaavat päätöksenteon säilymisen lähellä kansalaisia.

Maakuntavaltuustoon vaaleilla valitut edustajat ovat vastuussa ennen kaikkea äänestäjilleen. Todennäköisesti kuntavaalien yhteydessä järjestettävien maakuntavaalien haasteeksi nousee äänestysprosentin uskottavuus. Uudistuksessa on pidettävä huoli siitä, että maakuntavaltuustolla on aitoa päätösvaltaa.

Sote-alueen rahoitusmalli on vielä ratkaisematta. Kaikille malleille tulee olla avoin.

Ensivaiheessa on ajateltu perittävän kunnilta maksuja väkiluvun ja mahdollisten muiden mittareiden mukaan. Mielestäni erillinen maakuntavero olisi yksi loogisimmista vaihtoehdoista.

Eduskuntavaalien alla peloteltiin maakuntaverosta uutena menoeränä meille veronmaksajille. Näin ei välttämättä ole.

Mikäli rahoitus perittäisiin maakuntaverona, ei kunnilla lähtökohtaisesti olisi tarvetta verottaa sote-rahoituksen osuuden määrää. Samalla maakuntavaltuustolla olisi todellinen tulosvastuu äänestäjilleen siitä, kuinka tehokkaasti ja hyvin palveluja saadaan tuotettua.

Keski-Suomen pirstaloituminen ja maakuntahengen väheneminen on ollut ikävää seurattavaa. Mahdollisen maakuntamallin myötä myös tässä asiassa Keski-Suomi saa uuden tilaisuuden eheytyä. Hallitusohjelman mukaisesti myös valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamista tullaan tarkastelemaan.

Nämä, mielestäni toivottavat uudistukset, tarjoavat alueiden Suomelle uuden mahdollisuuden ja eheyttävät koko maakuntakenttää. Keski-Suomen yhtenäisyyden kannalta tämä tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Leave a Reply