Blogi

Keskustan elinvoima on monen tekijän summa

By 24 marraskuun, 2017 No Comments

Jyväskylän keskustan elinvoimaisuus on puhuttanut viimeaikoina paljon. Kirjoitin Keskisuomalaiseen 2.11., kuinka ”Jyväskylän keskustan kuolema on estettävä”. Myöhemmin marraskuussa julkaistiin Keski-Suomen kauppakamarin tutkimus keskustan elinvoimaisuudesta, kaupunginjohtaja Timo Koivistin videoblogi aiheesta ja nyttemmin myös yrittäjät ovat ottaneet asiaan kantaa. Keskustan tilanne puhuttaa.

Mielestäni Jyväskylän kasvu on ollut positiivista ja tavoitteena tuleekin olla koko Sisä-Suomen keskus. Jyväskylän kokoisessa kaupungissa tuleekin olla useampia kaupan keskittymiä, mutta keskustan merkitystä ei tule unohtaa. Kauppakatu lähialueineen kaipaisikin kasvojenkohotusta 2010-luvulle.

Esitin aiemmassa kirjoituksessani, että keskustan pysäköinnin hinnan puolittamista tulisi pohtia vakavasti. Toistan tässä ehdotukseni, joka keräsi kiitettävästi palautetta – puolesta ja vastaan – sosiaalisessa mediassa.

Kirjoituksessani vähemmälle huomiolle jäänyt seikka liittyi keskustan viihtyisyyteen ja turvallisuuteen. Luinkin ilolla Suur-Jyväskylä lehden (15.11.) artikkelin, jossa Sisä-Suomen poliisipäällikkö Timo Vuola toteaa poliisin työstä muun muassa, että: ”Pidän itse hyvin tärkeänä perustyötä.”

Korostan edelleen yhteisten pelisääntöjen merkitystä, joiden avulla kaikenikäiset viihtyisivät entistä paremmin keskustassa. Sosiaalisiin ongelmiin on tartuttava juurisyiden kautta, eivätkä näiden asioiden ratkaiseminen ole poliisin käsissä.

Toivoisin silti poliisilta nykyistä näkyvämpää läsnäoloa Jyväskylän keskustassa. Kysymys on tietenkin resursseista, mutta myös niiden kohdentamisesta. Kansalaisten luottamus poliisia kohtaan on korkealla ja olen varma, että näkyvyyttä lisäämällä turvallisuuden tunne paranisi entisestään. Poliisin fyysinen läsnäolo on aina kameraa vaikuttavampi, eikä ennaltaehkäisevän vaikutuksen merkitystä voi väheksyä.

*Kirjoitus on julkaistu Suur-Jyväskylän lehdessä

Leave a Reply