Blogi

Hävittäjähankinta pitää viedä maaliin

By 9 joulukuun, 2020 14 tammikuun, 2021 No Comments

Useat suomalaiset mediat uutisoivat 1.12., kuinka ”Kulttuuriväki vaatii aikalisää hävittäjähankinnassa”. Kansalaiskeskustelu maanpuolustuksesta on paikallaan – erityisesti kun itsenäisyyspäivä on lähellä – mutta kansakuntamme turvallisuus on syytä pitää keskustelun ytimessä.

Suomi on laaja maa, jonka puolustus nojaa vahvaan maanpuolustustahtoon ja koko maamme puolustamiseen. Koulutettu laaja reservi ja mahdollisimman laadukas kalusto luo puolustuksemme selkärangan. Maa- ja merivoimamme tarvitsevat rinnalleen tehokkaat ja uskottavat ilmavoimat.

Nykyisten Hornet-hävittäjien elinkaari on tulossa päätökseensä. 1990-luvulla tehty päätös hankkia Hornetit on osoittautunut viisaaksi ratkaisuksi.

Nyt on aikamme päättää uusien hävittäjien hankinnoista HX-hankkeen myötä, ja turvata ilmavoimiemme kyvykkyys tuleviksi vuosikymmeniksi.

Moderni hävittäjäkalusto on uskottavan puolustuskyvyn ja ilmatilamme turvaamisen edellytys. On syytä muistaa, että maavoimien on huomattavasti vaikeampaa suoriutua tehtävistään kriisin tullen, jos emme kykene puolustamaan ilmatilaamme. Sotilaallinen maanpuolustus on kokonaisuus, jonka jokaisen nurkan pitää olla tukeva.

Puolustushallinnon asiantuntijat ovat oikea taho arvioimaan, mikä vaihtoehto sopii juuri meidän tarpeisiimme. Eduskunta on pidetty tarkoin mukana harkintaprosessissa. Me puolustusvaliokunnan jäsenet olemme saaneet kaiken tarvittavan tiedon hankkeen etenemisestä.

Hallitus on sitoutunut korvaamaan nykyiset hävittäjämme hallitusohjelmassaan. Hankintaprosessi on ollut hyvin suunniteltu ja sitä on viety tarkkuudella eteenpäin. Lopullisen hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto ensi vuoden aikana.

Tällä hallituskaudella maanpuolustukseen panostetaan poikkeuksellisen vahvasti. Tälle työlle on eduskunnassa laaja tuki.

Puolustuskyvystä onkin pidettävä huolta pitkäjänteisesti, yli vaalikausien ja hallitus-oppositio-rajojen. Hävittäjähankinnan avulla kannamme vastuuta puolustuksestamme vuosikymmeniksi eteenpäin.