Blogi

Hallituksella on kaksoishaaste

By 24 tammikuun, 2024 No Comments

Suomen talouskasvu on tänä vuonna erittäin heikkoa ja ensi vuonnakin ennusteet näyttävät vain 1–2:n prosentin kasvua. Samaan aikaan valtio velkaantuu mittavasti, arvioiden mukaan jopa 50 miljardia euroa lisää kuluvalla vaalikaudella. On selvää, että päätöksiä uusista lisäsäästöistä on tehtävä ja yhteiskuntamme rakenneuudistuksia tarvitaan.

Samaan aikaan suomalaisten käytettävissä olevat varat ovat pienentyneet korkotason noustua. Lääkkeiden veronkiristykset ja työmatkavähennyksen alentaminen vaikeuttavat entisestään usean suomalaisen arkea.

Oman työpaikan tulevaisuus mietityttää monia. Työmarkkinariita näyttää pahenemisen merkkejä.

Venäjän käymä brutaali hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu ja oman itärajamme turvallisuustilanne voi vielä heikentyä kevään koittaessa. Suomen ja maailman poliittinen tilanne on kiihtyvässä liikkeessä, eikä paluuta entiseen ole.

Talouden uudistaminen kaikki suomalaiset mukana pitämällä ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka muodostavat maamme hallitukselle kaksoishaasteen.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta Suomessa on vallinnut vahva konsensus, eikä tämä yhtenäisyys näytä heikkenemisen merkkejä. Päinvastoin. Hallituksella on takanaan myös opposition tuki ja tämä on koko maan kannalta äärettömän tärkeää. Epävakaina aikoina yhtenäisyys on isänmaan turva.

Sen sijaan talouden uudistaminen ja kaikkien suomalaisten mukana pitäminen vaativat sisäpoliittisen diplomatian taitoja.

Ensinnäkin julkisen talouden tasapainotussuunnitelma olisi toimeenpantava uskottavasti. Siis toteutettava sekä säästöjä että rakennettava kestävä pohja investoinneille, työlle ja uudelle kasvulle. Suomalaiset kyllä ymmärtävät vaikeatkin ratkaisut, jos kaikki osallistuvat ja päätökset tehdään oikeudenmukaisesti. Työmarkkinajumissakin viisautta olisi hakea sopu yhdessä neuvottelemalla.

Elvytyshankkeita olisi järkevä käynnistää ympäri maan parantamalla erityisesti huoltovarmuuden kannalta tärkeää infrastruktuuria. Tämä tukisi myös hiljentynyttä rakennusteollisuutta. Varoja tähän voisi hakea muun muassa perumalla Turun “tunnin” juna -miljardihankkeen.

Maamme tilanne ei ole helppo, mutta vaihtoehtoja sen ratkaisemiseksi kyllä riittää. Yksi pitkäjänteisyyttä lisäävä tapa olisi hallituksella kutsua oppositio mukaan suuriin taloudellisiin linjanvetoihin.

Tällainen “Suomen malli” loisi kaivattua jatkuvuutta yli vaalikausien ja sitouttaisi myös tulevia hallituksia talouspolitiikan osalta.