Blogi

Avoimuus on osa kansanvaltaa

By 21 toukokuun, 2021 No Comments

Jyväskylän kaupungin hallintosääntöesityksen läpirunnomisesta menneenä talvena ei voi antaa tyylipisteitä. Alunperin tuo esitys oli menossa läpi vailla suurempia soraääniä.

Keskusta esitti kaupunginhallituksessa hallintosäännön palauttamista valmisteluun mutta jäi yksin muiden puolueiden kannattaessa pohjaesitystä. Keskusta jätti asiasta eriävän mielipiteen ja keskusta olisi ottanut asian esiin myös valtuustossa.

Tämän jälkeen myös julkisoikeuden asiantuntijat ottivat kantaa, suhtautuen kriittisesti alkuperäiseen esitykseen hallintosäännön muutoksesta. Esitys olisi teoriassa mahdollistanut asioiden salailun.

Järki voitti. Kaupunginhallitus pyörsi aiemman päätöksensä julkisen paineen alla. Ja hyvä niin. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat olennainen osa kansanvaltaamme ja keskustalle kysymys on sellaisista arvoista, joista ei tule tinkiä.

Jo pelkkä mahdollisuus tiedonsaannin rajoittamiseen ilman asiallista ja laissa säädettyä perustetta on kestämätön. Kaupunginvaltuusto on keskeinen osa lähidemokratiaa. Meidän on päinvastoin lisättävä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä päätöksentekoon.

On asukkaiden ja kaupunkimme etu, että päätökset tehdään hyvän valmistelun, kestävien perusteluiden ja avoimen keskustelun kautta. Sen myötä myös eri mieltä olevien on helpompi hyväksyä demokraattiset päätökset.

Asioista tietämätön ja vallaton valtuusto ei ole jyväskyläläisten etu.

*Kirjoitus on tehty yhdessä kaupunginvaltuutettu Kirsi Knuuttilan (kesk.) kanssa