Blogi

Asevelvollisuusjärjestelmä on kansakunnan turva

By 10 elokuun, 2021 No Comments

Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola esitti Nimellä-kirjoituksessaan 1.8., että Suomen tulisi siirtyä sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen. Tätä seurasi Aseistakieltäytyjäliiton Aku Kervisen kirjoitus 4.8., jossa hän esitti, että Suomen asevelvollisuusjärjestelmä pitäisi muuttaa kokonaan vapaaehtoiseksi.

Aseistakieltäytyjien kanssa olen vahvasti eri mieltä.

Maanpuolustusvelvollisuutta ja sen sisältöä ohjaa lähtökohtaisesti Suomen sotilaallisen puolustamisen tarpeet.

Asevelvollisuusjärjestelmä vastaa Puolustusvoimille annettuun tehtävään tuottaa Suomen puolustusjärjestelmän edellyttämät joukot ja ylläpitää riittävää valmiutta kaikissa tilanteissa. Emme saa miltään osin riskeerata järjestelmämme toimivuutta ja Suomen puolustamista. Koko maan puolustaminen edellyttää laajaa ja koulutettua reserviä. Kysymys on kansakuntamme turvallisuudesta.

Vuonna 2010 toteutetussa Siilasmaan raportissa selvitettiin, kuinka velvollisuuden ja sanktioiden poistaminen veisi järjestelmäämme käytännössä kohti vapaaehtoista asepalvelusta. Ratkaisu haastaisi Suomen puolustusjärjestelmän, koska vapaaehtoisuuteen perustuen ei todennäköisesti saataisi riittävästi koulutettavia sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeisiin.

Aseistakieltäytyjien mallissa romuttaisimme siis uskottavan maanpuolustuskykymme. Sekö olisi itsenäisen kansakuntamme etu?

Suomessa on perustuslain mukainen maanpuolustusvelvollisuus, joka koskee sekä miehiä, että naisia. Tasa-arvoisesti. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö nykymallia tulisi kehittää ja parantaa. Päinvastoin. Tasa-arvon lisääminen on oma lähtökohtani.

Mielestäni Suomessa on oltava oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Jokaisen on tehtävä osansa, eikä kenenkään kuuluisi nauttia vain muiden tekemän työn tuloksista. Tämä pätee myös asevelvollisuutta laajemmin.

Kannatan kutsuntojen ulottamista kaikille ja askel askeleelta siirtymistä kohti sukupuolineutraalia asevelvollisuutta. Samalla erityisesti siviilipalvelusta tulisi kehittää suuntaan, jossa se hyödyttäisi paremmin yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Tähän suuntaan myös asevelvollisuutta uudistava parlamentaarinen komitea tekee raporttiaan.

Jos pyörä toimii kuten nykyinen asevelvollisuusjärjestelmämme niin miksi lähteä ehdoin tahdoin sitä rikkomaan?

Ruotsi teki omassa mallissaan takavuosina vallankumouksen ja virhe oli lähes katastrofaalinen, jota he nyt pyrkivät korjaamaan. Tarkoituksenmukaisuus muistaen määrätietoinen työ kohti tasa-arvoisempaa asevelvollisuutta on isänmaan etu.