Blogi

Äänestysikärajaa laskettava

By 12 lokakuun, 2014 No Comments

Suomessa kamppaillaan yhä enemmän matalien äänestysprosenttien kanssa. Luottamus politiikkaan ja politikkoihin on palautettava, samalla kun uusia toimintamalleja otetaan käyttöön. Yhä useampi nuori haluaa vaikuttaa, mutta mielekkäitä keinoja tähän ei tahdo löytyä. Samalla turhautuminen ja ”voimattomuuden” tunne korostuvat ja äänestäminen ensimmäistä kertaa voi jäädä kokonaan. Tämä johtaa yhä useammin siihen, ettei äänestämistä pidetä tärkeänä.

Suomen tuleekin ottaa mallia Skotlannin kansanäänestyksestä.
Noin kuukausi sitten pidetystä Skotlannin kansanäänestyksestä on paljon opittavaa kaikille läntisille demokratioille. Skotlannin itsenäisyysäänestyksen tulos oli kova pettymys itsenäisyyttä ajaneille. Vahvan identiteetin omaava Skotlanti säilyi osana Iso-Britanniaa. Äänestystulos oli helpotus pääministeri David Cameronille, joka kiirehti lupaamaan lisää vapauksia Skotlannille, mutta myös Walesille ja Pohjois-Irlannille. Kansa on puhunut, pulinat pois.

Skotlannin kansanäänestys oli demokratian riemuvoitto. Venäläisten vaalitarkkailijoiden ehkä tarkoitushakuisista moitteista huolimatta, Skotlanti ja Iso-Britannia osoittivat demokratian toimivuuden.

Skotlannissa itsenäisyysäänestyksen äänestysprosentti kohosi hienosti yli 84:ään prosenttiin. Äänestyksessä saivat äänestää myös yli 16-vuotiaat. Tässä ei todettu olevan suuria ongelmia – päinvastoin.

Suomessa äänestysoikeus tulee myöntää yli 16-vuotiaille ensin kuntavaaleissa ja sen jälkeen kansanedustaja- ja presidentinvaaleissa. Tämä aktivoi nuoria käyttämään kansanvaltaa ja lisää demokratiamme uskottavuutta. Demokratian leviämistä ja aktiivista kansalaisuutta on kannustettava. Äänestysikärajan laskeminen ei ole uhka, vaan mahdollisuus. Tässä Suomen tulee olla edelläkävijä.