Blogi

Kyläkouluja ei tule lakkauttaa

By 22 elokuun, 2024 No Comments

Jälleen kerran kyläkoulut ja tukku muita lähipalveluita ovat Jyväskylässä lakkautusuhan alla. Ainakin Oravasaaren ja Kuohun koulut ovat listoilla. Lisäksi muun muassa Tikkakosken päiväkoti, Mäki-Matin perhepuisto ja Yrttisuon perhepuisto ovat leikkurin alla.

Tämä “vuotuinen perinne” on raastavaa ennen kaikkea perheiden näkökulmasta. Moni vanhempi käyttää vapaa-aikaansa erilaisten selvitysten tekemiseen ja hankkimiseen, sillä esitykset ovat pullollaan lakkautuksia puoltavia perusteita ilman tasapuolista näkemystä säilyttämisen puolesta. Esimerkiksi oppilasmääräennusteissa kaupunki nojaa tilastointialueeseen, joka ei ole sama kuin kouluunottoalue. Joku saattaisi jopa uskoa, että lopputulos on päätetty etukäteen, jonka jälkeen sille on etsitty sopivat perustelut.

Erikoiselta tilanne näyttää myös Jyväskylän päätöksenteon näkökulmasta. Kuinka pitkäjänteiseltä kaupungin toiminta näyttää, kun kerta toisensa jälkeen viranhaltijat ja eräät keskittämistä ihannoivat puolueet esittävät lähikoulujen ja -palveluiden lakkauttamisia? Miten lakkauttamalla lähipalveluita ja heikentämällä saavutettavuutta noudatetaan valtuuston hyväksymää strategiaa, jossa todetaan, että: ”Parannamme palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta koko Jyväskylässä.”?

Lakkautusuhkailulla on myös pitkäaikaisempi vaikutus alueiden kehittymiseen. Kun keskustelu lakkautuksista toistuu yhtänään, jättää moni perhe muuttamatta alueelle koulun tai päiväkodin menettämisen pelossa. Sama pätee muihinkin lähipalveluihin. Tästä syntyvä kierre on itseään toteuttava ennuste.

Suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulokset ovat heikentyneet koko 2000-luvun. Samaan aikaan lähikouluja on lakkautettu ja perustettu suuryksiköitä. En väitä, että näillä on välttämättä yhteyttä, mutta jotain on selvästi tehty väärin.

Keskittämisvimma on ideologinen valinta, jota me keskustan edustajat emme voi emmekä tule hyväksymään.

Tarvitsemme Jyväskylään lähipalvelurauhan, jotta tämä sama tilanne ei toistu vuosittain. Nykyinen jatkuva epävarmuus vuodesta toiseen ei ole lasten, nuorten, eikä perheiden etu.