
Jyväskylä on hyvä kaupunki, paras meille jyväskyläläisille. Valmis Jyväskylä ei kuitenkaan vielä ole. Liian kauan Jyväskylää on riivannut näivettymisen kierre: työttömyys on kasvanut, investointeja ei saada liikkeelle ja kaikesta valitetaan. Kaupunkikeskustassa turvattomuus lisääntyy ja rakentaminen seisoo paikallaan. Mitään uutta ei synny. Ratkaisuksi on tarjottu lähipalveluiden leikkauksia, lakkautuksia ja veronkorotuksia. Samaan aikaan kilpailevat kaupungit lännessä ja idässä ovat menneet rinnalle ja ohi.
Jyväskylä2030 on visio siitä, millainen Jyväskylä voisi olla. Millainen Jyväskylän tulisi olla! Tämä ei ole pelkästään yhden ihmisen näkemys, vaan kokoelma kaikkien parempaa Jyväskylää haluavien ihmisten visiosta rakkaalle kotikaupungille. Oheinen listaus ei ole tärkeysjärjestys, eikä kaiken kattava, mutta se asettaa kunnianhimon tason ja luo suuntaviivat: 2030-luvulla Jyväskylä on Suomen vetovoimaisin kaupunki, jossa asuu yli 200 000 jyväskyläläistä, onnellisesti.
Meitä tämän vision allekirjoittajia yhdistää yhteinen tavoite lopettaa Jyväskylän näivettymisen kierre ja palauttaa yhdessä tekemisen meininki! Mitä useampi ihminen ja yritys sitoutuu muuttamaan suuntaa, sitä nopeammin Jyväskylä saadaan reilun kasvun tielle.
Tarvitsemme henkisen ilmapiirin muutoksen. Vallitseva negatiivinen asenne on vaihdettava kasvun tielle. Irti ankeuttajista ja kohti reilua kasvua. On muutoksen aika. On Jyväskylä2030-vision aika.
Terve talous & kestävät investoinnit
Jyväskylä2030-vision ytimessä on terve ja kestävä talous. Kaupungin talouden tasapainottamiseksi on luotava uudet lähtökohdat, jotka perustuvat innovaatioihin, rohkeisiin investointeihin ja ennakoivaan budjetointiin. Jyväskylän tulee panostaa veropohjan laajentamiseen houkuttelemalla uusia yrityksiä ja asukkaita sekä kehittämällä vahvempia taloudellisia tukirakenteita. Säästötoimenpiteiden sijaan tähtäämme kasvun strategioihin, jotka mahdollistavat jatkuvan kehityksen ja kilpailukyvyn parantamisen.
Investoinnit ovat olennainen osa Jyväskylän tulevaisuuden menestystarinaa. Kaupungin houkuttelevuutta sijoittajille tulee lisätä tarjoamalla selkeitä, pitkäjänteisiä investointisuunnitelmia ja vähentämällä byrokratiaa. Infrastruktuuri- ja rakennusprojekteja on nopeutettava, jotta voidaan tukea kaupungin vetovoimaa ja luoda edellytyksiä uusille työpaikoille. Jyväskylän tulee olla avoin ja houkutteleva kasvualusta niin kotimaisille kuin kansainvälisille investoinneille, pienille, keskisuurille ja suurille.
Yrittäjyys kasvun moottorina
Yrittäjyys on kaupungin menestyksen kulmakivi. Jyväskylän on aika muuttua yrittäjäystävällisemmäksi kaupungiksi, jossa yritykset voivat kasvaa ja kukoistaa. Tavoitteena on kehittää paikallisia yritysverkostoja, tarjota vahvempia tukipalveluita sekä luoda edellytyksiä uusille start-upeille. Panostamalla yrittäjyyteen voimme edistää työllisyyttä ja luoda vahvemman paikallisen talouden perustan. Lisätään mahdollisuuksia tehdä ja tapahtua, kesällä ja talvella.
Osaaminen ja siihen panostaminen on yhteiskunnan tehtävä: mitä paremmin koulutettuja suomalaiset ovat, sitä todennäköisemmin luomme uutta, korkean jalostusasteen työtä ja tuotteita. Verotuksen on kannustettava paitsi työntekoon, myös siihen, että rahoittajat uskaltavat ottaa riskejä sijoittaa potentiaalisiin uusiin Nokioihin jo yritysten alkuvaiheessa. Jyväskylässä on tarjottava koulutettuja ihmisiä yritysten tarpeisiin ja tarjottava edullisia yritystontteja liikenteen solmukohdissa.
Päinvastoin kuin nyt toimitaan, yritysten ja yrittäjien verotusta olisi muutettava kevyempään, ei kireämpään suuntaan. Jyväskylässä on mahdollista rakentaa malli, jossa yrittäjien kohtaama hallinnollinen kuorma minimoidaan ja palvelut keskitetään yhden luukun periaatteella. Jyväskylään sijoittumista harkitseva yrittäjä tai yritys voi hoitaa kaiken asioinnin yhden ja saman yrityskummin kanssa.
Viihtyisä ja monipuolinen asuminen
Viihtyisä ja monipuolinen asuminen on keskeinen osa Jyväskylä2030-vision toteutumista. Laadukas asuminen on myös yksi hyvän elämän edellytyksiä. Asuntojen rakentamista tulee nopeuttaa ja monipuolistaa vastaamaan eri elämäntilanteissa olevien asukkaiden tarpeita. Jyväskylän tulee panostaa kestäviin ja ekologisiin ratkaisuihin, jotka tukevat kaupungin kestävää siirtymää. Tavoitteena on luoda asuinalueita, jotka ovat turvallisia, yhteisöllisiä ja lähellä palveluita. Viihtyisiä lähimetsiä ja muuta lähiluontoa unohtamatta.
Vapaa-ajan asunnon muuttamista pysyväksi asunnoksi Jyväskylässä tulee helpottaa. Käytäntöjä on sujuvoitettava ja byrokratiaa vähennettävä. Miksi emme haluaisi yhä useamman asuvan pysyvästi Jyväskylässä? Kaupungin on oltava asukkaitaan varten, ei toisinpäin.
Meille mahtuu Jyväskylään sekä tiivistä asumista keskustassa ja väljempää asumista ympäri kaupunkimme kauniita maisemia. Laadukas ja viihtyisä asuminen on ehdoton veto- ja pitovoimatekijä ja vahvuus, johon Suomen kauneimmassa kaupungissa on entisestään panostettava. Meidän on hyödynnettävä paremmin kaupunkimme upeaa sijaintia ja Päijänteen välitöntä läheisyyttä.
On selvää, että kaupungin “sisäjärvet” Jyväsjärvi, Tuomiojärvi ja Palokkajärvi säilyvät rantojen osalta nykyisellä tolallaan. Päijänteellä kuitenkin tilaa riittää.
Kuten Kuopion Saaristokaupunki on osoittanut, veden äärellä asuminen voi olla merkittävä houkuttavuustekijä. Jyväskylän tulee hyödyntää tätä potentiaalia ja suunnitella oma saaristokaupunkinsa, joka tarjoaa laadukasta asumista ja lisää kaupungin vetovoimaa entisestään.
Jyväskylän ja meidän kaikkien palveluiden kannalta laadukkaiden tonttien ja asuntojen osalta kysymys on investoinnista. Mikäli pystymme houkuttelemaan entistä useamman asumaan ja työskentelemään Jyväskylään, sitä enemmän saamme verotuloja. Ja näillä verotuloilla rahoitamme yhteiset palvelumme yhä kiristyvässä kuntien välisessä kilpailussa. Laadukas asuminen kuuluu kaikille, senioreille, lapsille ja nuorille aikuisille.
Lutakon ja keskustan yhdistämisestä ratapihaa uudistamalla on puhuttu vuosikymmen jos toinenkin. On aika ryhtyä sanoista tekoihin. Nykyarvioiden mukaan raidekapasiteettia ei tarvita keskellä kaupunkia kuin vähän, jolloin ratapihalta vapautuu maata kehitettäväksi. Tampereella toteutettu kansi on yksi vaihtoehto. Myös muut ratkaisut ovat mahdollisia, kun turhaksi jääneet ylimääräiset raiteet poistetaan. Olennaista on hankkia rahoitus yhdessä elinkeinoelämän ja sijoittajien kanssa, jotta hanke ei toteudu yksinomaan meidän veronmaksajien kukkarosta.
Toimivat lähipalvelut
Jyväskylän tulee olla kaupunki, jossa palvelut ovat helposti saatavilla ja korkealaatuisia. Palveluiden uudistamista on vauhditettava, jotta ne voivat vastata modernin kaupunkielämän tarpeisiin. Tavoitteena on luoda kattava palveluverkosto, joka tukee kaikkien asukkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua.
Elinvoimaisten ja alueiden perheitä palvelevien lähipalvelujen, kuten kyläkoulujen ja -kirjastojen lakkauttamisvimmasta on luovuttava. Moni vanhempi käyttää vapaa-aikaansa erilaisten selvitysten tekemiseen ja hankkimiseen, sillä esitykset ovat pullollaan lakkautuksia puoltavia perusteita ilman tasapuolista näkemystä säilyttämisen puolesta. Esimerkiksi oppilasmääräennusteissa kaupunki nojaa tilastointialueeseen, joka ei ole sama kuin kouluunottoalue. Joku saattaisi jopa uskoa, että lopputulos on päätetty etukäteen, jonka jälkeen sille on etsitty sopivat perustelut.
Jyväskylässä on voimassa pidemmän aikavälin palvelustrategia, “lähipalvelurauha, jossa määritetään tasaisin ajoin palvelurauha esimerkiksi valtuustokauden ajanjaksoin. Tämä mahdollistaa alueiden ja palveluiden pitkäjänteisemmän kehittämisen.
Hallinnon tehostaminen
Kaupunkihallinnon on uudistuttava ja tehostuttava, jotta Jyväskylä voi vastata tulevaisuuden haasteisiin. Hallinnon prosesseja on yksinkertaistettava, jotta päätöksenteko nopeutuu ja resursseja voidaan kohdistaa tehokkaammin. Avoimuus, läpinäkyvyys ja vuorovaikutus kaupunkilaisten kanssa ovat keskeisiä tekijöitä hallinnon kehittämisessä. Tavoitteena on luoda dynaaminen ja ketterä hallinto, joka tukee kasvua ja kehitystä.
Samalla kun kaikesta muusta tingitään, ei hallintoon yleensä kosketa. Hyvä jos määräaikaisuuksistakaan luovutaan. Virkamiehet tekevät hyvää ja tärkeää työtä, mutta silloin kun kaikesta säästetään, on myös hallintoa tehostettava.
Jyväskylä2030-visiossa kaupungin johtamisjärjestelmä on yksinkertainen ja tehokas. Samalla avoin ja läpinäkyvä päätöksenteko toteutuu, joka noudattaa myös suomalaisen kansanvallan perusperiaatteita. Tiedonsaanti on mahdollisimman avointa ja kaupungin asukkaita kuullaan säännöllisin väliajoin.
Liikkumisen pääkaupunki
Liike on lääke ja liikunnallista elämäntapaa on edistettävä. Kysymyksen tulee kuitenkin olla koko kansan liikuttamisesta, ei vain huippu-urheilun. Liikuntapolitiikkaa ei saa asettaa vain yhden kortin varaan.
Tavallisten liikkujien tarpeet on huomioitu lapsista ikäihmisiin. Käyttäjämaksut ovat kohtuullisia ja lompakon paksuus ei estä monipuolisen liikunnan harrastamista. Hyödyntämällä meille tarjolla olevat mahdollisuudet, Jyväskylästä muodostuu koko Suomen liikuntapääkaupunki, joka palvelee kaikkia kansalaisia.
Liike on lääke silloin, kun me mahdollistamme jokaiselle meille sopivan tavan liikkua kohtuullisin kustannuksin.
Jyväskylä2030
On aika ryhtyä sanoista tekoihin. Jyväskylä2030 on mahdollisuus, joka odottaa toteuttamistaan – yhdessä voimme muuttaa suunnan ja rakentaa tulevaisuuden Jyväskylän! Pyydän luottamustasi. Käytä ääntäsi.